top of page
Zoeken

14 november Wereld Diabetes Dag

Wereld Diabetes dag wordt jaarlijks op 14 november herdacht en is de belangrijkste wereldwijde bewustwordingscampagne voor diabetes. Deze dag wordt gevierd ter gelegenheid van de geboortedag van Frederick Banting die samen met Charles Best aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Wereld Diabetes dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. Het doel van Wereld Diabetes dag is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwassenen maar ook onder kinderen.


Diabetes Mellitus is een chronische stofwisselingziekte, die ook wel suikerziekte wordt genoemd. Als je diabetes hebt maakt je alvleesklier niet of onvoldoende insuline aan. De bekendste soorten van diabetes zijn diabetes type 1 de zogenaamde "insuline afhankelijke diabetes" en type 2 de zogenaamde "niet insuline afhankelijke diabetes". Type 1 wordt zo genoemd, omdat de diabeet (iemand die Diabetes heeft) vanaf het begin (het tijdstip van de constatering) volledig afhankelijk is van de dagelijkse insuline-injecties. Dit komt het meest voor bij mensen beneden de 40 jaar. Type 2 wordt ook wel "ouderdomssuiker" genoemd, omdat deze vorm van Diabetes vaak pas na het 40ste levensjaar optreed. De diabeet die aan dit type Diabetes lijdt, hoeft in plaats van insuline-injecties, vaak alleen een dieet te volgen en al dan niet bloedglucoseverlagende tabletten te slikken. Verder is zwangerschapsdiabetes ook niet onbekend.


Diabetes type 1 wordt vaak snel ontdekt nadat iemand zich in een korte tijd heel beroerd is gaan voelen en naar de dokter gaat voor een onderzoek. Enkele klachten kunnen onder andere zijn:

· Veel dorst

· Veel plassen

· Afvallen zonder dat daar een reden voor is

· Ziek en beroerd voelen

· Veel honger hebben, of juist helemaal niet

· Wazig zien

· Misselijk zijn of overgeven


Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen.

Aanwijzingen kunnen zijn:

· Veel dorst en last hebben van een droge mond

· Veel plassen

· Vaak moe zijn

· Last van de ogen, zoals branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien

· Slecht genezende wondjes

· Kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen

· Infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking


Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Bij zwangerschapsdiabetes hebben later zowel het kind als de moeder een verhoogd risico op diabetes type 2. Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam tijdelijk minder goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

De oorzaak van diabetes is nog niet helemaal bekend. In sommige gevallen kan het erfelijk zijn, daarom komt het in de ene familie meer voor dan in de andere. Het kan ook door overgewicht of weinig beweging komen. In weer andere gevallen zijn er mensen die heel gezond leven en toch diabetes krijgen. Bij sommige etnische groepen komt de ziekte ook vaker voor dan bij andere.

De behandeling van deze ziekte vindt plaats op basis van de type diabetes die iemand heeft. Een behandeling verschilt verder van persoon tot persoon, omdat iedereens lichaam anders reageert. De belangrijkste onderdelen van de behandeling van diabetes zijn gezond eten, genoeg bewegen, niet roken, stress vermijden, goed rusten, medicijnen en insuline.


Diabetes is heel ernstig en het hele lichaam kan hieronder lijden. Gelukkig kunnen artsen en diabetes verpleegkundigen dit heel goed behandelen. Enkele problemen die naar aanleiding van diabetes kunnen ontstaan zijn:

· Ziekten aan hart en bloedvaten

· Steeds slechter werkende nieren

· Problemen met de ogen

· Problemen met voeten en handen

· Seksuele problemen

· Problemen met de hersenen

· Last van maag en darmen


Het Diabetes Educatie Centrum van het St. Vincentius Ziekenhuis biedt uitgebreide zorg aan mensen met diabetes. Er vindt begeleiding en educatie plaats voor diabetes type 1, diabetes type 2 en zwangerschapsdiabetes. Verder worden er ook voetscreenings en fundoscopie door de diabetes verpleegkundige uitgevoerd.

Een toegevoegde waarde van dit centrum is ook de medisch pedicure waar men terecht kan voor het behandelen van de zogenoemde risicovoet, veroorzaakt door onder andere diabetes, reuma, spasticiteit, kanker en wondzorg.


Heeft u nog andere vragen?

Kom gerust even langs of bel op het nummer 471212 toestel 777 of 374 of 409

Mobiel: Diabetes Verpleegkundige +5978654149

Medisch Pedicure +5978818302

155 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page