top of page
Zoeken

17 mei 2021 Wereld Hypertensie Dag

17 mei staat in het teken van Wereld Hypertensie Dag. Hypertensie is in de volksmond meer bekend al hoge bloeddruk. Bloeddruk is de druk van het bloed in de grote slagaders. Via de slagaders pompt het hart het zuurstofrijke bloed naar de organen. Er is sprake van hypertensie wanneer de bovendruk of de onderdruk hoog is of als beide tegerlijkertijd hoog zijn.


U zal zich nu afvragen wat met de onderdruk en de bovendruk bedoeld wordt. De bovendruk is de druk tijdens de samentrekkingsfase van het hart, waarbij het bloed in de slagadres wordt gepompt. Met de onderdruk wordt bedoeld de druk tijdens de ontspanningsfase van het hart, wanneer deze zich vult met bloed.


Hoge bloeddruk kan zowel primair als secundair zijn: Primair: Bij primair is er geen sprake van onderliggende klachten. Secundair: Hier ligt een andere aandoening aan de basis van de bloeddrukstijging. De aandoening komt niet alleen voor bij volwassenen, het kan al op heel jonge leeftijd voorkomen. In dit geval moet extra op de bloeddruk gelet worden. Naarmate men ouder wordt, is de kans op een iets hogere bloeddruk hoger. Dit kan vanaf 40 jaar, omdat de bloedvaten stijver worden. Verder komt het ook voor:

  • Tijdens de zwangerschap: Als vrouwen tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hadden is de kans groot na de zwangerschap weer een hoge bloeddruk te krijgen.

  • Rond de overgang: door de overgang vindt een verandering plaats in de hormonen. Toename van het gewicht en het gebruik van zout kunnen effect hebben op de bloeddruk.

  • Door ziekte of gebruiken van medicijnen: Sommige ziektes of medicijnen kunnen de bloeddruk verhogen. Voorbeeld ziektes bij de nieren of bijnieren.

  • Het is ook erfelijk.


Symptomen: Hoge bloeddruk ook wel de “stille doder” genoemd. Met stille doder wordt bedoeld dat het meestal niet waargenomen kan worden en een gevaarlijke aandoening is. Enkele ziekteverschijnselen (symptomen) zijn:


Indien de hoge bloeddruk voor geruime tijd aanhoudt verhoogt het de kans / risico op:

Indien de symptomen merkbaar zijn is het raadzaam contact op te nemen met uw huisarts, omdat deze de aandoening vaststelt. De huisarts laat eerst een aantal metingen doen zowel van huis uit als op de poli, voordat hij tot een besluit komt.

121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page